Kuchnia wÄ?gierska
1 ba??ant
500 g kiszonej kapusty
kilka ziarenek pieprzu
150 g wÄ?dzonego boczku
wino
70 g t??uszczu |
Ba??anta oczy??ciÄ?, umyÄ?, owinÄ?Ä? cienkimi plastrami boczku, obwiÄ?zaÄ? nitkÄ?, w??o??yÄ? do garnka, polaÄ? winem i dusiÄ? pod przykryciem na 30 g t??uszczu, a?? bÄ?dzie na p???? miÄ?kki. KapustÄ? kiszonÄ? wycisnÄ?Ä? i podobnie jak ba??anta dusiÄ?, a?? bÄ?dzie prawie miÄ?kka z dodatkiem ziarenek pieprzu, soli i odrobiny wody. Potem dodaÄ? ba??anta i dusiÄ? razem do miÄ?kko??ci. Przed podaniem na st???? ba??anta trzeba podzieliÄ? na porcje i ponownie z??o??yÄ? na p????misku. PrzybraÄ? dooko??a duszonÄ? kapustÄ?.
|