Kuchnia z szybkowaru
4 porcje gÄ?si
1 szklanka suchej fasoli uprzednio namoczonej na noc
2 ??y??ki oleju sojowego
10 dag wÄ?dzonego boczku
10 dag kie??basy
2 du??e cebule
10 dag suszonych ??liwek
1 ??y??ka rodzynek
2 zÄ?bki czosnku
6-7 listk??w bazylii
s??l
cukier i pieprz do smaku
woda |
Roztartym z solÄ? czosnkiem natrzeÄ? kawa??ki gÄ?si, obrumieniÄ? na oleju w szybkowarze. Boczek i kie??basÄ? drobno pokroiÄ?, usma??yÄ? z oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ?, ??liwki wypestkowaÄ? i pokroiÄ?. Wszystko wrzuciÄ? do szybkowaru. WlaÄ? fasolÄ? wraz z wodÄ?, w kt??rej siÄ? moczy??a, dolaÄ? tyle wody, by pokry??a zawarto??Ä? szybkowaru, doprawiÄ? solÄ?, cukrem i pieprzem, w??o??yÄ? listki bazylii. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|