Kuchnia z szybkowaru
4 go??Ä?bie (po 1 na osobÄ?)
3 dag t??uszczu
1 szklanka ??mietany
siekana natka pietruszki
2 I serwatki
Nadzienie:
2 czerstwe kajzerki
1 ??y??ka mas??a
0,75 szklanki mleka
2 jaja
0,5 szklanki suszonych czarnych jag??d (lub rodzynk??w)
s??l i cukier do smaku |
Sprawione go??Ä?bie (bez przecinania podbrzusza, wnÄ?trzno??ci wyjÄ?Ä? przez otw??r w podgardlu) namoczyÄ? na kilka godzin w serwatce. Potem wyjÄ?Ä?, osuszyÄ? w ??ciereczce, natrzeÄ? solÄ?. PrzygotowaÄ? nadzienie. zmiksowaÄ? namoczonÄ? w mleku i odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ?, wymieszaÄ? z surowymi ??????tkami, mas??em, solÄ?. Z bia??ek ubiÄ? sztywnÄ? pianÄ? i razem z jagodami wymieszaÄ? ostro??nie lecz dok??adnie z nadzieniem. Wype??niÄ? nim go??Ä?bie, zaszyÄ? lub spiÄ?Ä? otwory, obrumieniÄ? tuszki w szybkowarze na t??uszczu i polaÄ? ??mietanÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|