Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kruche ciastka nak??adane

12 dag mÄ?ki
1 bia??ko do zlepiania
8 dag mas??a
4 dag cukru (pudru)
2 ??????tka ugotowane
s??l
do posypania:
1 dag migda????w
1 dag cukru kryszta??u
cukier z waniliÄ?
UgotowaÄ? ??????tka, przetrzeÄ? przez sitko. TrochÄ? przesianej mÄ?ki od??o??yÄ? na podsypanie. PosiekaÄ? mas??o z mÄ?kÄ?, dodaÄ? cukier, ??????tka przetarte, zagnie??Ä? ciasto, zostawiÄ? do skrzepniÄ?cia. SparzyÄ? i posiekaÄ? migda??y, wymieszaÄ? z cukrem ziarnistym. Ciasto wa??kowaÄ? r??wnomiernie we wszystkich kierunkach, nadajÄ?c mu kszta??t ko??a grubo??ci 3 mm. WykrawaÄ? okrÄ?g??e krÄ???ki zÄ?bkowanÄ? foremkÄ? (oko??o 40 sztuk). PodzieliÄ? ca??Ä? ilo??Ä? krÄ???k??w na 2 czÄ???ci; w jednej po??owie krÄ???k??w wykrawaÄ? w ??rodku otw??r; ka??dy bez otworu smarowaÄ? bia??kiem i zlepiaÄ? z krÄ???kiem z otworem, przenoszÄ?c go ze stolnicy no??em. Herbatniki uk??adaÄ? na blasze, posmarowaÄ? powierzchniÄ? bia??kiem, posypaÄ? cukrem z migda??ami, upiec w piekarniku dobrze wygrzanym na kolor jasnoz??oty. Po upieczeniu posypaÄ? cukrem z waniliÄ?, przybraÄ? konfiturÄ?, uk??adaÄ? na szklanym talerzu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design