Kuchnia z szybkowaru
1 m??oda kaczka (oko??o 1,5 kg)
4 cebule
4 dag smalcu
mas??a lub 3 ??y??ki oleju (np. sojowego)
25 dag pomidor??w lub 2 ??y??ki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki bia??ego wina wytrawnego (zastÄ?pczo mo??e byÄ? tyle?? wody z octem winnym)
0,5 szklanki wody
s??l do smaku |
SprawionÄ? kaczkÄ? pokroiÄ? na porcje, obrumieniÄ? w szybkowarze na t??uszczu wraz z pokrojonÄ? w plastry cebulÄ?. W??o??yÄ? koncentrat pomidorowy lub obrane ze sk??rki i pokrojone pomidory (??atwo siÄ? obierajÄ? po zanurzeniu na chwilÄ? we wrzÄ?tku), wlaÄ? wino i wodÄ?, posoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|