Kuchnia z szybkowaru
1 kura (oko??o 2 kg)
4 dag t??uszczu (np. smalcu)
2 dag mas??a
woda
Nadzienie:
1,5 czerstwej kajzerki
4 dag mas??a
2 jaja
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
1-2 ??y??ki tartej bu??ki
podr??bki z kury
s??l i pieprz do smaku
mleko do namoczenia czerstwej bu??ki |
SprawionÄ? i skrusza??Ä? kurÄ? obmyÄ?, osuszyÄ? w ??ciereczce i na godzinÄ? przed obr??bkÄ? termicznÄ? natrzeÄ? solÄ?. PrzygotowaÄ? nadzienie. namoczonÄ? w mleku bu??kÄ? odcisnÄ?Ä?, zemleÄ? w maszynce razem z wÄ?tr??bkÄ?; mas??o utrzeÄ? z ??????tkami, po??Ä?czyÄ? ze zmielonÄ? masÄ? i ucieraÄ? dalej dodajÄ?c zieleninÄ?, s??l i pieprz; z bia??ek ubiÄ? sztywnÄ? pianÄ?, dodaÄ? tartÄ? bu??kÄ? i wszystko razem ostro??nie, ale dok??adnie wymieszaÄ?. Wype??niÄ? kurÄ? nadzieniem (trzeba pozostawiÄ? nieco luzu), zaszyÄ? lub spiÄ?Ä? dok??adnie szpilkami, obrumieniÄ? na smalcu ze wszystkich stron w szybkowarze. WlaÄ? oko??o szklanki wody, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 50 minut od momentu przekroczenia przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|