Kuchnia z szybkowaru
1 niet??usta kura
10 dag cebuli
5 dag t??uszczu (np. smalcu)
40 dag ??wie??ych lub mro??onych pomidor??w
4 dag sera tyl??yckiego lub trapist??w
2-3 ??y??ki mÄ?ki
3 dag mas??a
1 ??y??ka siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)
s??l
pieprz
kwasek cytrynowy i cukier do smaku
1 szklanka ry??u
2 szklanki wody osolonej
kawa??ek mas??a |
SprawionÄ? kurÄ? nasoliÄ? na godzinÄ? przed obr??bkÄ? termicznÄ?. Potem jÄ? pokroiÄ? na kawa??ki, opr??szyÄ? mÄ?kÄ?, obrumieniÄ? w szybkowarze na t??uszczu, wrzuciÄ? pokrojonÄ?, oczyszczonÄ? cebulÄ?, r??wnie?? zrumieniÄ?. W??o??yÄ? podroby, wlaÄ? 2 szklanki wody, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 25 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, dodaÄ? do kury pokrojone w plastry pomidory, opr??szyÄ? pieprzem. We wk??adce nie perforowanej wstawiÄ? do szybkowaru zalany osolonÄ? wodÄ? ry??, po??o??yÄ? na nim kawa??ek mas??a. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 10 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po otworzeniu szybkowaru wyjÄ?Ä? wk??adkÄ? z ry??em i kawa??ki kury, zawarto??Ä? zmiksowaÄ? lub przetrzeÄ? przez sito. DoprawiÄ? bia??Ä? zasma??kÄ? z ??y??ki mÄ?ki i 3 dag mas??a, solÄ?, pieprzem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. KurÄ? polaÄ? sosem, podawaÄ? z ry??em polanym stopionym mas??em i posypanym tartym serem tyl??yckim.
|