Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kruche ciastka dwukolorowe

25 dag mÄ?ki
15 dag mas??a
10 dag cukru pudru
3 ??????tka
1 ??y??ka gorÄ?cej wody
1 dag kakao
s??l
wanilia
MÄ?kÄ? przesiaÄ?, posiekaÄ? z mas??em, wymieszaÄ? z cukrem, dodaÄ? surowe ??????tka i wodÄ?, zarobi?? ciasto i podzieliÄ? je na po??owÄ?. Do jednej po??owy dodaÄ? kakao, wyrobiÄ? w miseczce na jednolite ciasto. Wynie??Ä? ciasto do ch??odnego pomieszczenia, aby stÄ???a??o, gdy?? inaczej sÄ? trudno??ci w kszta??towaniu. Z dwukolorowego ciasta kszta??towaÄ? mo??na r????ne?? drobne ciastka, wykrawane foremkÄ? i nak??adane ciemne na jasne i odwrotnie. Z dwukolorowego ciasta mo??na te?? wykonaÄ? szachownicÄ?, ciasto przek??adane, ??limaczki lub paluszki. I. ?šlimaczki Ciasto jasne i ciemne wywa??kowaÄ? ka??de z osobna na grubo??Ä? 3/4 cm, nadajÄ?c plackom kszta??t prostokÄ?t??w jednakowej wielko??ci. ProstokÄ?t z jasnego ciasta posmarowaÄ? bia??kiem, na??o??yÄ? na?? prostokÄ?t z ciast?? ciemnego, lekko przycisnÄ?Ä? przesuwajÄ?c po powierzchni wa??ek. PosmarowaÄ? powierzchniÄ? ciasta ciemnego bia??kiem, ciasto zwinÄ?Ä? ciasno w rulon, zostawiÄ? w ch??odzie do stÄ???enia. Ostrym, cienkim no??em krajaÄ? krÄ???ki grubo??ci 3/4 cm, pi??ujÄ?c, a nie naciskajÄ?c no??em. KrÄ???ki uk??adaÄ? przekrojem na posmarowanej blasze, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, tak aby jasne ciasto mia??o jasnoz??oty kolor (ok. 30 min.). II. Szachownica Ciasto jasne i ciemne wywa??kowaÄ? ka??de z osobna na prostokÄ?ty r??wnej wielko??ci, 3/4 cm grubo??ci; ka??dy prostokÄ?t podzieliÄ? na 3 pasy jednakowej szeroko??ci. PosmarowaÄ? bia??kiem 2 pasy jasne i 2 ciemne, z??o??yÄ? warstwy: a) sp??d jasny, ??rodek ciemny, wierzch jasny, b) sp??d ciemny, ??rodek jasny, wierzch ciemny. Z??o??one w warstwy ciasto lekko przycisnÄ?Ä? wa??kiem, wynie??Ä? w ch??odne miejsce do stÄ???enia. Lekko pi??ujÄ?c ostrym, cienkim no??em, pokrajaÄ? posk??adane ciasto w paski grubo??ci 3/4 cm. Paski smarowaÄ? po przekroju bia??kiem, sk??adaÄ?, zmieniajÄ?c kolejno??Ä? barw; po 5 pask??w jeden na drugim (zastudziÄ?). KrajaÄ? w ten spos??b posk??adane ciasto, pi??ujÄ?c ostrym, cienkim no??em w kawa??ki 3/4 cm grubo??ci, uk??adaÄ? przekrojem na blasze i upiec w dobrze wygrzanym piekarniku tak, aby jasne ciasto mia??o kolor z??oty (ok. 30 min.). III. Ciasto przek??adane Ciasto jasne i ciemne wywa??kowaÄ? ka??de z osobna na prostokÄ?ty jednakowej wielko??ci, grubo??ci 3/4 cm. Jasny prostokÄ?t posmarowaÄ? bia??kiem, na nim u??o??yÄ? prostokÄ?t z ciasta ciemnego, przenoszÄ?c je nawiniÄ?te na wa??ek, ciasto przewa??kowaÄ? lekko, aby obie warstwy siÄ? zlepi??y. PowierzchniÄ? ciemnego ciasta posmarowaÄ? bia??kiem, na wierzchu u??o??yÄ? jasne ciasto, przeniesione na wa??ku, przewa??kowaÄ? je lekko, aby siÄ? ciasto, zlepi??o. KrajaÄ? ostrym no??em prostokÄ?tne kawa??ki grubo??ci 1 cm, d??ugo??ci 7 cm, k??a??Ä? przekrojem na posmarowanej blasze, posmarowaÄ? bia??kiem, upiec (ok. 30 min.).
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design