Kuchnia z szybkowaru
1 kura
1 du??y pÄ?czek w??oszczyzny
20 dag pieczarek
20 dag borowik??w
1 du??a cebula
5 dag t??uszczu
3 dag mas??a
3 dag mÄ?ki
1 ??y??ka siekanej natki pietruszki
s??l i pieprz do smaku |
SprawionÄ? kurÄ? posoliÄ? na godzinÄ? przed obr??bkÄ? termicznÄ?, potem pokroiÄ? na kawa??ki, opr??szyÄ? mÄ?kÄ? i obrumieniÄ? w szybkowarze na rozgrzanym t??uszczu. ZalaÄ? wodÄ?, tak by pokry??a kurÄ?, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, wrzuciÄ? oczyszczone i pokrojone w paseczki warzywa z w??oszczyzny oraz pokrojone w plasterki grzyby, a tak??e podrumienionÄ? cebulÄ? (mo??na te?? podrumieniÄ? jÄ? razem z kurÄ? w szybkowarze). ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Zaraz po ponownym otworzeniu szybkowaru wrzuciÄ? zrobionÄ? w tym czasie bia??Ä? zasma??kÄ? z mas??a i mÄ?ki, zagotowaÄ?. DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem. PodawaÄ? potrawÄ? z kaszÄ?, ry??em lub k??adzionymi kluskami.
|