Kuchnia z szybkowaru
1 kurczÄ? (1-1,5 kg)
10-12 m??odych ga??Ä?zek estragonu
2 szklanki wody 2 kostki maggi
50 dag marchwi
s??l i pieprz do smaku |
Sprawione kurczÄ? natrzeÄ? wewnÄ?trz i na zewnÄ?trz solÄ? i pieprzem, powbijaÄ? w nie w r????nych miejscach ga??Ä?zki estragonu, w??o??yÄ? do perforowanej wk??adki. Obok kurczÄ?cia u??o??yÄ? oczyszczonÄ?, lecz nie krojonÄ? marchew. WlaÄ? na dno szybkowaru wodÄ?, wrzuciÄ? kostki maggi, wstawiÄ? wk??adkÄ? z kurczÄ?ciem i marchwiÄ? tak, by nie dotyka??a wody. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 25 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodawaÄ? z surowym roztopionym mas??em lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.
Uwaga. je??li dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podaÄ? dowolnÄ? sur??wkÄ?.
|