Kuchnia z szybkowaru
1 kurczÄ? (oko??o 1 kg)
6 dag mas??a
5 dag innego t??uszczu
1 czerstwa kajzerka
0,5 szklanki mleka
2 jaja
3 ??y??ki siekanej natki pietruszki
s??l i pieprz do smaku |
Sprawione kurczÄ? natrzeÄ? solÄ? wewnÄ?trz i zewnÄ?trz. PrzygotowaÄ? nadzienie. W tym celu zemleÄ? w maszynce lub zmiksowaÄ? namoczonÄ? w mleku i odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ?, mas??o utrzeÄ? z ??????tkami, po??Ä?czyÄ? z bu??kÄ? i natkÄ? pietruszki, posoliÄ? i popieprzyÄ?, wymieszaÄ? ze sztywno ubitÄ? pianÄ?. Nadzieniem tym wype??niÄ? lu??no kurczÄ?, zaszyÄ? lub spiÄ?Ä? dok??adnie szpilkami otw??r. KurczÄ? obrumieniÄ? ze wszystkich stron na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu, wlaÄ? 0,5 szklanki wody, zamknÄ?Ä? szybkowar. OgrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|