Kuchnia z szybkowaru
1 kurczÄ? z podrobami
6 dag mas??a
5 dag innego t??uszczu
5 dag boczku
25 sztuk ma??ych cebulek (najlepiej szalotek)
1 du??a cebula
1,5 czerstwej kajzerki (6 dag)
10 dag kie??basy
50 dag kartofli
s??l i pieprz do smaku
woda lub mleko do namoczenia bu??ki |
Na ma??le zeszkliÄ? du??Ä? cebulÄ?, zemleÄ? razem z namoczonÄ? i potem odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ? oraz z podr??bkami i kie??basÄ?. PosoliÄ?, popieprzyÄ? i wszystko razem dobrze wymieszaÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu oko??o 10 minut. Farszem tym wype??niÄ? kurczÄ? i zaszyÄ? lub pospinaÄ? otw??r, tak aby siÄ? farsz nie wydostawa??. T??uszcz rozgrzaÄ? w szybkowarze, obrumieniÄ? na nim kurczÄ? wraz z wrzuconymi jednocze??nie oczyszczonymi, ale nie krojonymi cebulkami i pokrojonym boczkiem. W??o??yÄ? do szybkowaru oczyszczone i pokrojone kartofle, posoliÄ? i wymieszaÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15-18 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodaÄ? z mizeriÄ? lub zielonÄ? sa??atÄ?.
Uwaga. Nadzienie jest smaczniejsze, je??li przed duszeniem doda siÄ? do niego kieliszek koniaku.
|