Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KurczÄ? po baskijsku 15 min

Kuchnia z szybkowaru
1 kurczÄ?
1 kg pomidor??w
3 cebule
12-13 dag mas??a lub 9-10 ??y??ek oleju (np. sojowego)
25 dag pora
25 dag ry??u (nieco wiÄ?cej ni?? 1,5 szklanki)
2,5 szklanki wody
natka pietruszki
s??l i pieprz do smaku
Pomidory sparzyÄ?, obraÄ? ze sk??rki, pokroiÄ?. PokroiÄ? te?? cebulÄ? i jasne czÄ???ci por??w. TrzeciÄ? czÄ???Ä? t??uszczu rozgrzaÄ? w rondlu, zeszkliÄ? na nim oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ?, wrzuciÄ? pokrojone pory i pomidory posiekany czosnek, s??l i pierz. DusiÄ? pod przykryciem. Po nastawieniu do duszenia pomidor??w rozgrzaÄ? w szybkowarze pozosta??y t??uszcz i obrumieniÄ? na nim sprawione i pokrojone na kawa??ki kurczÄ?, posoliÄ? i dopieprzyÄ?, po czym prze??o??yÄ? do perforowanej wk??adki, a na dno szybkowaru wsypaÄ? suchy ry??, chwilÄ? dusiÄ? na znajdujÄ?cym siÄ? tam t??uszczu, nastÄ?pnie wlaÄ? wodÄ?, nieco osoliÄ?, wstawiÄ? wk??adkÄ? z kurczÄ?ciem i szybkowar zamknÄ?Ä?. OgrzewaÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodawaÄ? kurczÄ? w sosie powsta??ym z uduszonych warzyw posypane natkÄ? pietruszki, a obok ry??.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design