Kuchnia z szybkowaru
1 kurczÄ?
1 szklanka ugotowanego na sypko ry??u
10 dag drobno pokrojonych i usma??onych pieczarek
10 dag wÄ?tr??bki cielÄ?cej i wÄ?tr??bka z kurczÄ?cia
1 ??y??ka mas??a
2 marchwie
1 pietruszka
1 niedu??y kawa??ek selera
1 listek laurowy
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina (zastÄ?pczo mo??e byÄ? tyle?? wody z octem winnym)
s??l i pieprz do smaku |
Ry?? wymieszaÄ? z pieczarkami i posiekanÄ? drobniutko wÄ?tr??bkÄ?. Nadzieniem tym wype??niÄ? kurczÄ?, w??o??yÄ? do ??rodka kawa??ek mas??a i zaszyÄ? lub pospinaÄ? szpilkami otw??r. NatrzeÄ? kurczÄ? solÄ?, w??o??yÄ? do szybkowaru, wkroiÄ? oczyszczone warzywa, w??o??yÄ? listek laurowy i pieprz. WlaÄ? tyle wody, by pokry??a warzywa. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po ugotowaniu kurczÄ? wyjÄ?Ä?, a pozosta??Ä? w szybkowarze zawarto??Ä? zmiksowaÄ?, dodajÄ?c wino. Mo??na powsta??y sos zaciÄ?gnÄ?Ä? zasma??kÄ?. PodawaÄ? kurczÄ? w sosie, obok kartofle.
|