Kuchnia z szybkowaru
1 kurczÄ?
10 dag s??oniny
20 dag wÄ?dzonego gotowanego boczku
2 cebule
0,5 szklanki bia??ego wytrawnego wina (zastÄ?pczo mo??e byÄ? tyle?? wody z octem winnym)
1 ??y??ka mÄ?ki
0,5 szklanki ??mietany
20 zmielonych ziaren ja??owca
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
s??l
kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) oraz siekana natka pietruszki do smaku |
Sprawione kurczÄ? natrzeÄ? zmielonym ja??owcem i solÄ?, pozostawiÄ? na kilka godzin w zimnie. Przygotowane kurczÄ? naszpikowaÄ? pokrojonÄ? w paski s??oninÄ?, w??o??yÄ? do szybkowaru, dodaÄ? drobno pokrojony boczek, oczyszczonÄ? cebulÄ?, ziele angielskie i li??Ä? laurowy. WlaÄ? wino, podlaÄ? jeszcze wodÄ? (oko??o 1 szklanki), zamknÄ?Ä? szybkowar i dusiÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie kurczÄ? wyjÄ?Ä?, pociÄ?Ä? na porcje. Sos zmiksowaÄ? lub przetrzeÄ? przez sito, dodaÄ? zmieszanÄ? z mÄ?kÄ? ??mietanÄ?, doprawiÄ? solÄ?, kwaskiem cytrynowym i zagotowaÄ?. PodawaÄ? kurczÄ? na gorÄ?co, polane sosem i posypane natkÄ? pietruszki, z kartoflami, kaszÄ? lub kluskami.
|