Kuchnia z szybkowaru
1 kurczÄ?
25 dag ry??u (nieco wiÄ?cej ni?? 1,5 szklanki)
25 dag pieczarek
1 marchew
1 cebula
1 pietruszka
6 dag mas??a
s??l i pieprz do smaku
woda |
Sprawione kurczÄ? zalaÄ? w szybkowarze 2,5 szklankami wody, wrzuciÄ? oczyszczone warzywa, posoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie oczy??ciÄ?, pokroiÄ? w plasterki i udusiÄ? na ma??le pieczarki. Szybkowar otworzyÄ?, wyjÄ?Ä? kurczÄ? i warzywa, przy czym warzywa trzymaÄ? w cieple, kurczÄ? za?? nieco och??odziÄ? i obraÄ? miÄ?so z ko??ci, pokroiÄ? na kawa??eczki. Do pozosta??ego w szybkowarze wywaru wsypaÄ? ry??, wrzuciÄ? pieczarki, pokrojone miÄ?so kurczÄ?cia popieprzyÄ? i ewentualnie dosoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 10 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszaÄ? ry??, ob??o??yÄ? wyjÄ?tymi uprzednio warzywami. PodawaÄ? z sur??wkÄ?.
|