Kuchnia z szybkowaru
4 kuropatwy lub przepi??rki
10-15 dag ??wie??ej s??oniny
6 dag t??uszczu
s??l do smaku
zielenina do przybrania |
Skrusza??e i sprawione kuropatwy osuszyÄ? w ??ciereczce i natrzeÄ? solÄ?, a nastÄ?pnie owinÄ?Ä? w cienkie plastry s??oniny i obwiÄ?zaÄ? nitkÄ?. RozgrzaÄ? t??uszcz w szybkowarze i obrumieniÄ? na nim tuszki kuropatw, po czym wlaÄ? 0,5 szklanki wody, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 25, minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po upieczeniu zdjÄ?Ä? nitki, ka??dÄ? kuropatwÄ? przepo??owiÄ? wzd??u??. U??o??yÄ? na p????misku, polaÄ? sosem z pieczenia i przybraÄ? zieleninÄ?.
|