Ciasto:
12 dag mÄ?ki wroc??awskiej
6 dag mas??a
4 dag cukru pudru
2 ??????tka surowe
kwasek cytrynowy
Pianka:
20 dag cukru
4 ??y??ki wady
4 bia??ka (piana)
wanilia |
12 jednakowej wielko??ci foremek karbowanych na babeczki wyparzyÄ?, osuszyÄ?. Mas??o z mÄ?kÄ? posiekaÄ?, wymieszaÄ? z cukrem, dodaÄ? ??????tka, zagnie??Ä? ciasto, zostawiÄ? do skrzepniÄ?cia. Foremki ustawiÄ? na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywa??kowaÄ?, przenie??Ä? na wa??ku, przykryÄ? nim foremki, ciasto do foremek przycisnÄ?Ä? d??oniÄ?, odjÄ?Ä? skrawki, wgnie??Ä? ciasto do foremek, wylepiÄ? du??ym palcem prawej rÄ?ki. Skrawki zagnie??Ä?, wywa??kowaÄ?, wylepiÄ? pozosta??e foremki: ustawiÄ? foremki na blasze, w??o??yÄ? do dobrze wygrzanego piekarnika i babki upiec na jasnoz??oty kolor. PrzygotowaÄ? piankÄ?: ?? cukru i wody ugotowaÄ? bardzo gÄ?sty perlÄ?cy siÄ? syrop (III stopnia); ubiÄ? pianÄ?, zaparzyÄ? jÄ? syropem dodajÄ?c po parÄ? kropli i ubijajÄ?c, dodaÄ? waniliÄ? i kwasek do smaku; piankÄ? mo??na zabarwiÄ? jadalnym barwnikiem na r????owo. Po upieczeniu braÄ? foremki przez ??cierkÄ?, ustawiÄ? na stolnicy dnem do g??ry; gdy przestygnÄ?, lekko uderzyÄ? trzonkiem no??a w dno foremki, zdjÄ?Ä? foremki z ciasta, babeczki ustawiÄ? dnem na stolnicy, by nie utraci??y kszta??tu i zaraz nape??niÄ? zaparzonÄ? pianÄ?. Babki mo??na te?? nape??niÄ? bitÄ? ??mietanÄ? lub ??mietankÄ? lekko opr??szonÄ? cukrem i przybraÄ? konfiturami z wi??ni lub truskawek. Ciastka podawaÄ? zaraz po nape??nieniu.
|