Kura (ok. 2 kg)
p???? ??wie??ego ananasa
??y??eczka cukru
ma??y s??oiczek majonezu
2 ??y??ki s??odkiej ??mietanki
listki sa??aty
s??l |
1,5 I wody zagotowaÄ? z 10 dag soli i ostudziÄ?. SprawionÄ? i umytÄ? kurÄ? podzieliÄ? na porcje i w??o??yÄ? do solanki na 2 dni. Od czasu do czasu przewracaÄ?, ??eby wszystkie kawa??ki jednakowo siÄ? zasoli??y. W przewidzianym terminie wyjÄ?Ä? porcje kury i ugotowaÄ? w ma??ej ilo??ci wody. ?šciÄ?gnÄ?Ä? sk??rkÄ? i miÄ?so podzieliÄ? na mniejsze kawa??ki. Majonez wymieszaÄ? ze ??mietankÄ? i z cukrem, dodaÄ? pokrajany w drobnÄ? kostkÄ? ananas. SalaterkÄ? lub p????misek wy??o??yÄ? li??Ä?mi sa??aty, na nich u??o??yÄ? kawa??ki kury, polaÄ? przygotowanym sosem. PodawaÄ? z gorÄ?cymi, pieczonymi ziemniakami na s??odko.
|