GÄ???
4-5 kwa??nych jab??ek
25 dag suszonych ??liwek
p???? szklanki ??mietany
??y??ka mÄ?ki
??y??ka soli
??y??eczka mielonego pieprzu |
OskubanÄ? i wypatroszonÄ? gÄ??? starannie wyp??ukaÄ? w ciep??ej wodzie, obsuszyÄ? ??ciereczkÄ?, dobrze natrzeÄ? solÄ? i pieprzem (wewnÄ?trz i zewnÄ?trz). ?šliwki wymoczyÄ? i usunÄ?Ä? z nich pestki. Jab??ka obraÄ?, usunÄ?Ä? gniazda nasienne i pokrajaÄ? w ??semki. Owoce wymieszaÄ? i nadziaÄ? nimi gÄ???; otw??r zaszyÄ? lub spiÄ?Ä? Szpilkami. GÄ??? prze??o??yÄ? do brytfanny, podlaÄ? p???? szklanki wody, przykryÄ? i wstawiÄ? do piekarnika. Piec ok. 3 godz., podlewajÄ?c od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy gÄ??? jest miÄ?kka, podlaÄ? jÄ? zimnÄ? wodÄ? (p???? szklanki) i piec jeszcze przez 15 min w odkrytej brytfannie. UpieczonÄ? gÄ??? podzieliÄ? na porcje, sos zagÄ???ciÄ? mÄ?kÄ? oraz ??mietanÄ? i zagotowaÄ?. GÄ??? polaÄ? sosem i podawaÄ? z ziemniakami na s??odko i czerwonÄ? kapustÄ?.
|