Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pieczona kaczka nadziewana ziemniakami

M??oda kaczka
3-.4 gotowane ziemniaki
??o??Ä?dek
serce i wÄ?tr??bki kacze
2 cebule
p???? ??y??eczki mielonego kminku
szczypta majeranku
5 dag mas??a lub margaryny
jajko
??y??ka tartej bu??ki
kilka ??y??ek ??mietany
s??l
TuszkÄ? kaczki po oczyszczeniu dobrze wyp??ukaÄ?, natrzeÄ? solÄ? i kminkiem, odstawiÄ? na kilka godzin w ch??odne miejsce. ??o??Ä?dek i serce ugotowaÄ?. Gotowane ziemniaki i podr??bki przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, dodajÄ?c surowÄ? wÄ?tr??bkÄ?. Do masy dodaÄ?: jajko, majeranek, s??l, tartÄ? bu??kÄ? oraz przesma??onÄ? w t??uszczu, drobno posiekanÄ? cebulÄ?. Wszystko dok??adnie wymieszaÄ?. Tak przygotowanym nadzieniem wype??niÄ? tuszkÄ? i zaszyÄ? jÄ? bia??Ä? niciÄ?. Sk??rkÄ? natrzeÄ? mas??em lub margarynÄ?. WstawiÄ? do lekko nagrzanego piekarnika, polaÄ? fili??ankÄ? gorÄ?cej wody i piec ok.1,5 godz., polewajÄ?c czÄ?sto wytworzonym sosem. Na 5 min przed zako??czeniem pieczenia polaÄ? kaczkÄ? kilkoma ??y??kami ??mietany. PodawaÄ? z po????wkami jab??ek lub ??liwek, kr??tko podsma??onymi na t??uszczu. Mo??na te?? dodaÄ? owoce do tej samej blaszki, w kt??rej piecze siÄ? kaczka, na 10-15 min przed uko??czeniem pieczenia.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design