Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kurczak duszony

Kurczak (ok.1 kg)
2 ??y??ki mas??a lub margaryny mlecznej
1/2 ??y??eczki bia??ego pieprzu
kieliszek winiaku
kieliszek (do wina) bia??ego wina
szklanka mleka
fili??anka kwa??nej, ??wie??ej ??mietany
10 ma??ych pieczarek
5 niedu??ych pomidor??w
s??l
Oczyszczonego kurczaka umyÄ?, osuszyÄ? ??ciereczkÄ? podzieliÄ? na porcje, natrzeÄ? solÄ? i pieprzem, odstawiÄ? na 1 godz. Obsma??yÄ? na rozgrzanym ma??le (1 ??y??ka), po czym oblaÄ? winiakiem i zapaliÄ?. Po wyga??niÄ?ciu p??omienia polaÄ? kurczaka mlekiem i dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu, potrzÄ?sajÄ?c od czasu do czasu rondlem. Gdy miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie, prze??o??yÄ? na p????misek i wstawiÄ? do ciep??ego piekarnika. Do sosu wlaÄ? ??mietanÄ? i wino, postawiÄ? na malutkim ogniu, ??eby tylko "mruga??" przez kilkana??cie minut. Na reszcie mas??a usma??yÄ? oczyszczone kapelusiki pieczarek i kr??ciutko przesma??yÄ? obrane ze sk??rki po????wki pomidor??w. MiÄ?so ob??o??yÄ? pieczarkami i pomidorami, polaÄ? sosem. Jako dodatek podawaÄ? pur??e z ziemniak??w wymieszane z pur??e z zielonego groszku (proporcja 1:1 ).
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design