Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kura po kaszubsku (danie weselne)

Kura
porcja w??oszczyzny bez kapusty
cebula
s??l
Sos:
3/4 kostki mas??a
2 czubate ??y??ki mÄ?ki
??y??ka soku cytrynowego
??y??ka cukru
p???? szklanki ??mietany
4 ??????tka
Ry??:
2 szklanki ry??u
1,5 szklanki mleka
czubata ??y??ka mas??a
Du??Ä? kurÄ? oskubanÄ?, wyczyszczonÄ? i umytÄ? zalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? i dodaÄ? pokrajanÄ? porcjÄ? w??oszczyzny bez kapusty oraz przypieczonÄ? na blasze cebulÄ? w plastrach. Po ugotowaniu kurÄ? podzieliÄ? na porcje. PrzyrzÄ?dziÄ? sos. Mas??o stopiÄ? w rondlu, dodaÄ? mÄ?kÄ? i zrobiÄ? jasnÄ? zasma??kÄ?. RozprowadziÄ? jÄ? przecedzonym roso??em z kury (ok. 2 szklanek), dodaÄ? sok cytrynowy, cukier oraz ??mietanÄ?. Rondel postawiÄ? na ma??ym ogniu i gotowaÄ? - mieszajÄ?c- przez kilka minut, po czym dodaÄ? ??????tka zmieszane z ??y??kÄ? zimnej wody, odstawiÄ? z ognia, wymieszaÄ?, lekko osoliÄ?. UgotowaÄ? ry?? na sypko. Do du??ej ilo??ci zimnej wody wsypaÄ? umyty ry??, doprowadziÄ? do wrzenia i zaraz wylaÄ? na sito, przelewajÄ?c zimnÄ? wodÄ?. Ry?? przesypaÄ? do rondla, zalaÄ? wrzÄ?cym mlekiem, osoliÄ? i w??o??yÄ? mas??o. PostawiÄ? na bardzo ma??ym ogniu, czekajÄ?c, a?? p??yn wsiÄ?knie (ok. 20 min). Potem zdjÄ?Ä? z ognia i owinÄ?Ä? kocem do czasu podania na st????. Na du??ym p????misku u??o??yÄ? po??rodku porcje kury, a naoko??o - wieniec z ry??u. KurÄ? polaÄ? czÄ???ciÄ? sosu. Ry?? udekorowaÄ? sparzonymi rodzynkami lub wymoczonymi i drobno posiekanymi suszonymi ??liwkami oraz najdrobniejszymi owocami agrestu z kompotu. ResztÄ? sosu podaÄ? w sosjerce.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design