Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Okrasa kaszubska

Surowa gÄ?sia pier?? razem z t??uszczem
s??l
pieprz
p???? ??y??eczki ut??uczonego czÄ?bru
niewielka cebula lub 3-4 zÄ?bki czosnku
MiÄ?so i t??uszcz przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, dodaÄ? przyprawy i dobrze wymieszaÄ?. Z??o??yÄ? do glinianego garnka lub szklanego s??oja i przechowywaÄ? w ch??odnym miejscu. Okrasy tej u??ywa siÄ? do smarowania chleba lub jako przyprawy do potraw. Kaszubi czÄ?sto u??ywajÄ? t??uszczu gÄ?siego lub kaczego jako omasty do zup, kapusty albo jako dodatku do gotowanych ziemniak??w. Poniewa?? stare zwyczaje przechowywania i konserwowania t??uszczu sÄ? obecnie z r????nych wzglÄ?d??w nie do przyjÄ?cia, proponujÄ? spos??b nowszy, kt??ry mo??e byÄ? w pe??ni zrealizowany w naszych warunkach. GÄ?si lub kaczy t??uszcz nale??y przed topieniem wymoczyÄ? przez dobÄ? w zimnej wodzie, kilkakrotnie jÄ? zmieniajÄ?c. Po wyjÄ?ciu z wody odcisnÄ?Ä? i osuszyÄ? ??ciereczkÄ?, pokrajaÄ? na drobne kawa??eczki, w??o??yÄ? do rondla i trzymaÄ? na s??abym ogniu, a?? wytopi siÄ? i uzyska ??adny, ??????ty, klarowny kolor. W??wczas nale??y zlaÄ? t??uszcz do innego naczynia (uwa??ajÄ?c, ??eby nie dosta??y siÄ? skwarki), wsypaÄ? szczyptÄ? soli i pieprzu i jeszcze pogotowaÄ? na s??abym ogniu. OdszumowaÄ?, przelaÄ? do glinianego lub szklanego naczynia, ostudziÄ? i szczelnie przykryÄ?. T??uszcz przeznaczony do szybszego spo??ycia przyrzÄ?dza siÄ? w nieco odmienny spos??b: topiony t??uszcz nale??y oddzielaÄ? w miarÄ? wytapiania siÄ? do innego rondla, a?? w pierwszym zostanÄ? same skwarki; w??wczas gotujemy go tak d??ugo, a?? stanie siÄ? klarowny. Dodajemy pieprz, drobno posiekanÄ? cebulÄ?, zmia??d??ony z solÄ? zÄ?bek czosnku, majeranek i trochÄ? posiekanej natki pietruszki. Przelewamy do naczy??, studzimy i obwiÄ?zujemy serwetkÄ?. Tak przyrzÄ?dzony t??uszcz nie przechowuje siÄ? wprawdzie zbyt d??ugo, ale jest wonny i smaczny, zw??aszcza z razowym chlebem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design