Kuchnia w??oska
100 g cielÄ?cej wÄ?tr??bki
100 g kurzych wÄ?tr??bek
140 g mas??a
10 g bia??ej trufli
3 listki sza??wii
1 ga??Ä?zka rozmarynu
1 li??Ä? laurowy
1 ??y??ka wina marsala
1 ??y??ka koniaku
s??l i pieprz |
Umyte wÄ?tr??bki pokroiÄ? w plasterki i na 20 minut pozostawiÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?. Po odcedzeniu przez 3 minuty sma??yÄ? na ma??ym ogniu z 20 g mas??a, sza??wiÄ?, rozmarynem, li??ciem laurowym i szczyptÄ? soli. NastÄ?pnie skropiÄ? winem i pozostawiÄ? na ma??ym ogniu jeszcze przez 4 minuty, czÄ?sto mieszajÄ?c:. Po up??ywie tego czasu usunÄ?Ä? zio??a i przetrzeÄ? wÄ?tr??bki przez sito. Do przetartych wÄ?tr??bek dodaÄ? rozdrobnione mas??o i mieszaÄ? starannie drewnianÄ? ??y??kÄ? a?? do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec mieszania pasztetu dodaÄ? koniak i drobno pokrojone trufle. U??o??yÄ? pasztet na p????misku i wstawiÄ? na co najmniej 2 godziny do lod??wki.
|