Kuchnia w??oska
1 kurczak o wadze oko??o 1,2 kg
30 g mas??a
5 dojrza??ych pomidor??w
1 cebula
2 li??cie sza??wii
1 ga??Ä?zka rozmarynu
1/2 selera naciowego
1 zÄ?bek czosnku
2 ??y??ki roso??u
szczypta cukru
1/2 szklanki bia??ego wina
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
pieprz |
Pokrojonego kurczaka zrumieniÄ? na ma??le i oliwie z dodatkiem sza??wii i rozmarynu. Przyprawi?? solÄ? i pieprzem. DodaÄ? pokrojonÄ? cebulÄ?, ca??y seler i czosnek. Dobrze zrumienionego kurczaka skropiÄ? winem, dodaÄ? cukier i pokrojone pomidory i stopniowo podlewaÄ? roso??em. DusiÄ? jeszcze oko??o godziny. Sos powinien byÄ? do??Ä? gÄ?sty.
|