Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Indyczka faszerowana

Kuchnia w??oska
1 indyczka
120 g ry??u
90 g mas??a
10 g mÄ?ki
4 kurze wÄ?tr??bki
1 ??????ta papryka
1/2 cebuli
1 li??Ä? laurowy
1 seler naciowy
3 go??dziki
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina
2 ??y??ki wazowe roso??u
4 ??y??ki ??mietany
s??l
pieprz
ga??ka muszkato??owa
OczyszczonÄ? indyczkÄ? naciÄ?Ä? wzd??u?? grzbietu, tak aby oddzieliÄ? miÄ?so od szkieletu i ko??ci, zachowujÄ?c kszta??t indyczki. PaprykÄ? opiec w piekarniku, by ??atwiej obraÄ? jÄ? ze sk??rki. Kurze wÄ?tr??bki, oczyszczone i pokrojone, podsma??yÄ? z 20 g mas??a. Ry?? gotowaÄ? 4 minuty, odcedziÄ? i wymieszaÄ? z 20 g mas??a. PokrojonÄ? w kostkÄ? paprykÄ? i wÄ?tr??bki wymieszaÄ? z ry??em. Tak przygotowanym farszem nadziaÄ? indyczkÄ? i zaszyÄ? bia??Ä? nitkÄ?. DobraÄ? rondel odpowiedni do pieczenia indyczki. Podsma??yÄ? w nim 40 g mas??a, li??Ä? laurowy, seler, go??dziki, ga??kÄ? muszkato??owÄ?, cebulÄ?; posoliÄ?, popieprzyÄ?, a nastÄ?pnie w??o??yÄ? do rondla indyczkÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu. Po chwili wlaÄ? do garnka z indyczkÄ? wino i gotowaÄ? jeszcze przez 2 godziny, podlewajÄ?c stopniowo roso??em. Po up??ywie tego czasu wyjÄ?Ä? z rondla indyczkÄ?, seler i cebulÄ?, a do sosu wlaÄ? resztÄ? roso??u, dodaÄ? 10 g mas??a i wsypaÄ? mÄ?kÄ?. Dok??adnie wymieszaÄ?, przecedziÄ? i po??Ä?czyÄ? ze ??mietanÄ?. Z tak przyrzÄ?dzonym sosem podawaÄ? pokrojonÄ? na porcjÄ? indyczkÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design