1 kg p??ucek cielÄ?cych (wieprzowych)
40 dag wÄ?tr??bki cielÄ?cej (wo??owej, wieprzowej)
30 dag podgardla wieprzowego
25 dag s??oniny (boczku)
10 dag czerstwej bu??ki
2 kostki przyprawy do zup
seler
pietruszka
cebula
2 li??cie laurowe
pieprz
ziele angielskie
imbir
ga??ka muszkato??owa
s??l
3-4 jaja
t??uszcz do wysmarowania formy |
P??ucka, podgardle i s??oninÄ? op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do garnka, dodaÄ? oczyszczone warzywa, op??ukaÄ? li??cie laurowe, po kilka ziaren pieprzu czarnego i angielskiego ziela oraz kostki przyprawy do zup. ZalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? tak, aby ca??o??Ä? by??a przykryta. GotowaÄ? na wolnym ogniu do miÄ?kko??ci. Po godzinie gotowania s??oninÄ? wyjÄ?Ä?, odkrajaÄ? kilkana??cie cienkich plasterk??w, resztÄ? z powrotem w??o??yÄ? do garnka i posoliÄ?. WÄ?tr??bkÄ? op??ukaÄ?, obraÄ? z b??ony, pokrajaÄ? w cienkie plastry, zalaÄ? w osobnym rondlu wywarem (p???? szklanki) i dusiÄ? 10 min. CzerstwÄ? bu??kÄ? zalaÄ? szklankÄ? och??odzonego wywaru. Gdy podroby sÄ? miÄ?kkie i wywaru pozosta??o niewiele nale??y wyjÄ?Ä? warzywa, a ugotowane miÄ?so lekko och??odziÄ?. P??ucka, s??oninÄ?, podgardle, namoczonÄ? bu??kÄ? oraz wÄ?tr??bkÄ? zemleÄ? 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztet??w. ZmielonÄ? masÄ? w??o??yÄ? do g??Ä?bokiej miski i ucieraÄ? dok??adnie wa??kiem, wbijajÄ?c kolejno jaja. NastÄ?pnie przyprawiÄ? do smaku pieprzem, mielonym imbirem, tartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ? i solÄ? (mo??na dodaÄ? szczyptÄ? majeranku). FormÄ? budyniowÄ? lub pod??u??nÄ? formÄ? keksowÄ? wysmarowaÄ? t??uszczem i na dnie ozdobnie u??o??yÄ? plasterki gotowanej s??oniny. FormÄ? wype??niÄ? masÄ? pasztetowÄ? do Ä? wysoko??ci. GotowaÄ? na parze 90 min lub piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 60 min. Gdy brzegi pasztetu zarumieniÄ? siÄ?, wyjÄ?Ä? i och??odziÄ?. Z tej proporcji otrzymuje siÄ? 1,8-2 kg pasztetu.
|