Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pasztet z podrob??w

1 kg p??ucek cielÄ?cych (wieprzowych)
40 dag wÄ?tr??bki cielÄ?cej (wo??owej, wieprzowej)
30 dag podgardla wieprzowego
25 dag s??oniny (boczku)
10 dag czerstwej bu??ki
2 kostki przyprawy do zup
seler
pietruszka
cebula
2 li??cie laurowe
pieprz
ziele angielskie
imbir
ga??ka muszkato??owa
s??l
3-4 jaja
t??uszcz do wysmarowania formy
P??ucka, podgardle i s??oninÄ? op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do garnka, dodaÄ? oczyszczone warzywa, op??ukaÄ? li??cie laurowe, po kilka ziaren pieprzu czarnego i angielskiego ziela oraz kostki przyprawy do zup. ZalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? tak, aby ca??o??Ä? by??a przykryta. GotowaÄ? na wolnym ogniu do miÄ?kko??ci. Po godzinie gotowania s??oninÄ? wyjÄ?Ä?, odkrajaÄ? kilkana??cie cienkich plasterk??w, resztÄ? z powrotem w??o??yÄ? do garnka i posoliÄ?. WÄ?tr??bkÄ? op??ukaÄ?, obraÄ? z b??ony, pokrajaÄ? w cienkie plastry, zalaÄ? w osobnym rondlu wywarem (p???? szklanki) i dusiÄ? 10 min. CzerstwÄ? bu??kÄ? zalaÄ? szklankÄ? och??odzonego wywaru. Gdy podroby sÄ? miÄ?kkie i wywaru pozosta??o niewiele nale??y wyjÄ?Ä? warzywa, a ugotowane miÄ?so lekko och??odziÄ?. P??ucka, s??oninÄ?, podgardle, namoczonÄ? bu??kÄ? oraz wÄ?tr??bkÄ? zemleÄ? 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztet??w. ZmielonÄ? masÄ? w??o??yÄ? do g??Ä?bokiej miski i ucieraÄ? dok??adnie wa??kiem, wbijajÄ?c kolejno jaja. NastÄ?pnie przyprawiÄ? do smaku pieprzem, mielonym imbirem, tartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ? i solÄ? (mo??na dodaÄ? szczyptÄ? majeranku). FormÄ? budyniowÄ? lub pod??u??nÄ? formÄ? keksowÄ? wysmarowaÄ? t??uszczem i na dnie ozdobnie u??o??yÄ? plasterki gotowanej s??oniny. FormÄ? wype??niÄ? masÄ? pasztetowÄ? do Ä? wysoko??ci. GotowaÄ? na parze 90 min lub piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 60 min. Gdy brzegi pasztetu zarumieniÄ? siÄ?, wyjÄ?Ä? i och??odziÄ?. Z tej proporcji otrzymuje siÄ? 1,8-2 kg pasztetu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design