GÄ??? lub du??a kura
40 dag wÄ?tr??bki cielÄ?cej
wÄ?tr??bka gÄ?sia
15 dag pieczarek lub 1 dag suszonych grzyb??w
20 dag s??oniny
seler
pietruszka
cebula
8-10 dag czerstwej bu??ki
4 jaja
li??Ä? laurowy
ziele angielskie
pieprz
ga??ka muszkato??owa
imbir
s??l
t??uszcz do wysmarowania formy |
OczyszczonÄ? gÄ??? lub kurÄ? (mo??e byÄ? w gorszym gatunku) op??ukaÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci (gdy jest bardzo du??a, u??yÄ? tylko po??owÄ?), w??o??yÄ? da rondla, dodaÄ? oczyszczonÄ? i op??ukanÄ? w??oszczyznÄ?, s??oninÄ?, podroby (opr??cz wÄ?tr??bki), namoczone uprzednio grzyby i li??Ä? laurowy. Wszystko zalaÄ? wodÄ? i powoli gotowaÄ?. Obrane ze sk??rki pieczarki op??ukaÄ? i pokrajaÄ? w plastry. Pieczarki, wÄ?tr??bki i cebulÄ? dusiÄ? pod przykryciem w ma??ej ilo??ci wywaru ok. 15 min. Bu??kÄ? namoczyÄ? w och??odzonym wywarze. Gdy gÄ??? jest zupe??nie miÄ?kka, przestudziÄ? miÄ?so i oddzieliÄ? od ko??ci. MiÄ?so, wÄ?tr??bki, bu??kÄ? i pieczarki zemleÄ? 2 razy w maszynce, stosujÄ?c sitko do pasztet??w. Do zmielonej masy dodaÄ? jaja, utartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ?, imbir i pieprz, wyrobiÄ? bardzo dok??adnie i wype??niÄ? formÄ? wysmarowanÄ? t??uszczem do 3,/4 wysoko??ci. ZamknÄ?Ä? szczelnie, gotowaÄ? na parze ok. 60 min. lub upiec w
??rednio gorÄ?cym piekarniku. Upieczony pasztet przestudziÄ?, letni wyjÄ?Ä? z formy i pozostawiÄ? do zupe??nego ostygniÄ?cia. PodawaÄ? pokrajany w plastry grubo??ci 0,5-0,75 cm, u??o??one na p????misku, z sosem majonezowym lub tatarskim.
|