50 dag wÄ?tr??bek gÄ?sich
15 dag ??wie??ego mas??a
2 ??y??ki smalcu
ma??a cebula
1 dag grzyb??w suszonych
pieprz
ga??ka muszkato??owa
imbir
s??l |
Grzyby namoczyÄ? na noc w ma??ej ila??ci wody, nastÄ?pnego dnia ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci; wywar odparowaÄ? do p???? szklanki. CebulÄ? pokrajaÄ? w cienkie talarki poddusiÄ? nie rumieniÄ?c, dodaÄ? pokrajane w plastry wÄ?tr??bki. DusiÄ? razem ok. 15 min. ZemleÄ? 3 razy w maszynce, u??ywajÄ?c sitka do pasztet??w. Do masy dodaÄ? mas??o, pieprz, utartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ?, imbir, s??l i wywar z grzyb??w; starannie wyrobiÄ? na g??adkÄ? masÄ?. UformowaÄ? na p????misku w kszta??t piramidki. Z podanej ilo??ci sk??adnik??w otrzymuje siÄ? 75 dag pasztetu. PodawaÄ? jako przekÄ?skÄ?.
|