Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pasztet z go??Ä?bi w cie??cie francuskim

Ciasto podstawowe:
25 dag mÄ?ki
p??l jaja
p???? ??y??ki 6-procentowego octu
Ciasto ma??lane:
30 dag margaryny (mas??a)
10 dag mÄ?ki
Masa pasztetowa:
6 go??Ä?bi
50 dag cielÄ?ciny
30 dag wÄ?tr??bki
30 dag podgardla
15 dag pieczarek
7 dag margaryny
6 dag czerstwej bu??ki
seler
pietruszka
cebula
1 dag grzyb??w suszonych
3 jaja
li??Ä? laurowy
pieprz
ziele angielskie
ga??ka muszkato??owa
imbir
s??l .
Ciasto wykonaÄ? wed??ug przepisu Vol-au-vent z m??zgiem i pieczarkami. Rozwa??kowaÄ? na prostokÄ?t grubo??ci 1 cm; wy??o??yÄ? nim dno i brzegi tortownicy wysmarowanej t??uszczem i piec w bardzo gorÄ?cym piekarniku ok. 15 min. na z??oty kolor (sprawdziÄ? temperaturÄ? piekarnika, wk??adajÄ?c kawa??ek papieru, kt??ry powinien zaraz z??????knÄ?Ä?). Go??Ä?bie oczy??ciÄ?, podzieliÄ? na po????wki, op??ukaÄ?. CielÄ?cinÄ?, podgardle, oczyszczone warzywa i grzyby op??ukaÄ?. Wszystkie sk??adniki i przyprawy w??o??yÄ? do rondla, zalaÄ? wodÄ? i dusiÄ? po woli do miÄ?kko??ci. WÄ?tr??bkÄ? obraÄ? z b??ony, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w plastry, zalaÄ? wywarem (p???? szklanki) i dusiÄ? ok. 10 min. Pieczarki oczy??ciÄ? (ze starszych zdjÄ?Ä? sk??rkÄ?), pokrajaÄ? w plasterki i dusiÄ? na margarynie do miÄ?kko??ci podlewajÄ?c wywarem. Gdy miÄ?so jest miÄ?kkie, zdjÄ?Ä? z ognia, och??odziÄ?; z go??Ä?bi podzielonych na po????wki usunÄ?Ä? ko??ci. Bu??kÄ? namoczyÄ? w wywarze. MiÄ?so, wÄ?tr??bkÄ? i bu??kÄ? zemleÄ? w maszynce 2 razy, za drugim razem u??ywajÄ?c sitka do pasztet??w. DodaÄ? do masy jaja, uduszone pieczarki, doprawiÄ? zmielonymi przyprawami i utartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ?; dobrze wyrobiÄ?. Do formy z upieczonym ciastem francuskim nak??adaÄ? warstwami na przemian masÄ? pasztetowÄ? i go??Ä?bie, jako ostatniÄ? warstwÄ? po??o??yÄ? starannie wyg??adzonÄ? masÄ? pasztetowÄ?. WstawiÄ? do ??rednio gorÄ?cego piekarnika i piec ok. 60 min. WyjÄ?Ä? ostro??nie z formy na okrÄ?g??y p????- misek. PodawaÄ? z sosem cytrynowym lub korniszonowym.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design