Kuchnia chi??ska
m??oda kaczka (oko??o 2 1/2 kg)
5 szklanek brunatnego sosu
10 p??askich ??y??ek grubej soli |
KaczkÄ? rozmroziÄ? w lod??wce. UsunÄ?Ä? t??uszcz. OdciÄ?Ä? skrzyde??ka i szyjkÄ?. Wyp??ukaÄ?, osuszyÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?. NatrzeÄ? solÄ? (10 ??y??ek) z wierzchu i od wewnÄ?trz, pozostawiÄ? na noc w lod??wce. Dok??adnie wyp??ukaÄ?. Du??y garnek nape??niony 5-6 litrami wody doprowadziÄ? do wrzenia, w??o??yÄ? ptaka, gotowaÄ? a?? poka??Ä? siÄ? szumowiny. WyjÄ?Ä?, starannie sp??ukaÄ? kaczkÄ? zimnÄ? wodÄ?. 5 szklanek sosu wlaÄ? do ma??ej brytfanny, zagotowaÄ?, w??o??yÄ? kaczkÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, przykryÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? na ma??ym ogniu 1 1/2 - 1 Ä? godz. ObracajÄ?c 2 - 3 razy. WyjÄ?Ä?, przestudziÄ?, pokrajaÄ? w ma??e kawa??ki, podgrzaÄ? w sosie. PodawaÄ? na gorÄ?co z sosem i ry??em jako danie g????wne lub na zimno z kilkoma ??y??kami sosu na przekÄ?skÄ?. Proporcje: dla 4-5 os??b
|