Kuchnia turecka
1 zajÄ?c sprawiony, podzielony na parÄ? czÄ???ci (w ten spos??b mo??na przyrzÄ?dziÄ? r??wnie?? wo??owinÄ? i cielÄ?cinÄ?)
1-2 ma??ych cebulek lub 3 du??e pokrajane w Ä?wiartki
1 szklanka soku pomidorowego
2 go??dziki
1 /2 litra wody
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
2-4 posiekane zÄ?bki czosnku
kilka rodzynk??w lub suszonych ??liwek
1 pokruszony listek laurowy
s??l, pieprz i cukier do smaku |
1. Kawa??ki zajÄ?ca w??o??yÄ? do ??aroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem.
2. Pozosta??ymi sk??adnikami polaÄ? zajÄ?ca.
3. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (150o C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym d??u??ej zajÄ?c siÄ? piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszaÄ?. W razie potrzeby dolaÄ? 1/4 szklanki wody. Mo??na tak??e w czasie pieczenia wlaÄ? 1 /2 szklanki bia??ego lub czerwonego wytrawnego wina.
4. Sos przetrzeÄ? przez sito.
5. Kawa??ki miÄ?sa u??o??yÄ? na gorÄ?cym, p????misku, polaÄ? sosem.
6. PodawaÄ? z ziemniakami puree lub ze ??wie??ym bia??ym pieczywem i zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcja dla 6-8 os??b
|