Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Gulasz z zajÄ?ca

Kuchnia turecka
1 zajÄ?c sprawiony, podzielony na parÄ? czÄ???ci (w ten spos??b mo??na przyrzÄ?dziÄ? r??wnie?? wo??owinÄ? i cielÄ?cinÄ?)
1-2 ma??ych cebulek lub 3 du??e pokrajane w Ä?wiartki
1 szklanka soku pomidorowego
2 go??dziki
1 /2 litra wody
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
2-4 posiekane zÄ?bki czosnku
kilka rodzynk??w lub suszonych ??liwek
1 pokruszony listek laurowy
s??l, pieprz i cukier do smaku
1. Kawa??ki zajÄ?ca w??o??yÄ? do ??aroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem. 2. Pozosta??ymi sk??adnikami polaÄ? zajÄ?ca. 3. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (150o C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym d??u??ej zajÄ?c siÄ? piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszaÄ?. W razie potrzeby dolaÄ? 1/4 szklanki wody. Mo??na tak??e w czasie pieczenia wlaÄ? 1 /2 szklanki bia??ego lub czerwonego wytrawnego wina. 4. Sos przetrzeÄ? przez sito. 5. Kawa??ki miÄ?sa u??o??yÄ? na gorÄ?cym, p????misku, polaÄ? sosem. 6. PodawaÄ? z ziemniakami puree lub ze ??wie??ym bia??ym pieczywem i zielonÄ? sa??atÄ?. Proporcja dla 6-8 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design