Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Curry z zajÄ?ca lub kr??lika

Kuchnia indyjska
1 kg zajÄ?ca lub kr??lika
3 posiekane zÄ?bki czosnku
4 jagody ja??owca (dowolnie)
2 pokruszone listki laurowe
1/4 ??y??eczki kminku
1 ??rednia posiekana cebula
4 ??y??ki mas??a lub oleju jadalnego
1/2 ??y??eczki imbiru
1/2 ??y??eczki czarnego pieprzu
1/4 ??y??eczki przyprawy chlli
1/4 ??y??eczki papryki
1/4 ??y??eczki cynamonu
1/2 ??y??eczki soli
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
1. Na czystÄ? gorÄ?cÄ? patelniÄ? wy??o??yÄ? jagody ja??owca, listki laurowe, i kminek, podgrzewaÄ?, mieszajÄ?c przez 60 sek., uwa??ajÄ?c aby siÄ? nie przypali??y: OstudziÄ? i zmiksowaÄ?, odstawiÄ?. 2. Do rondla z rozgrzanym mas??em lub olejem w??o??yÄ? cebulÄ?, sma??yÄ? a?? siÄ? zrumieni, kilkakrotnie mieszajÄ?c. 3. Podzielone na kawa??ki miÄ?so zajÄ?ca lub kr??lika w??o??yÄ? do rondla z cebulÄ? i sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min., mieszajÄ?c kilka razy. 4. DodaÄ? zmielone przyprawy i sma??yÄ? przez 30 sek. 5. WsypaÄ? imbir, pieprz, chlli, paprykÄ? i cynamon, skropiÄ? wodÄ? (2-3 ??y??ki), zamieszaÄ? i sma??yÄ?, a?? woda wyparuje. 6. WlaÄ? tyle wody, aby ledwo przykrywa??a miÄ?so, posoliÄ?. 7. DodaÄ? ??y??kÄ? zielonej pietruszki i gotowaÄ? a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie (w razie potrzeby dolaÄ? 3-4 ??y??ki wody). 8. ZdjÄ?Ä? z ognia, ostudziÄ? i odstawiÄ? na kilka godzin. Nie jest to konieczne, ale wtedy miÄ?so bÄ?dzie bardziej pikantne. Przed podaniem podgrzaÄ?, nie wolno zagotowaÄ?. 9. DoprawiÄ? solÄ?, wy??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek, posypaÄ? pozosta??Ä? zielonÄ? ; pietruszkÄ?. 10. Oddzielnie podawaÄ? ry?? ugotowany na sypko i sa??atkÄ? ?? og??rk??w RAITÄ? Proporcja dla 3-4 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design