Tuszka zajÄ?cza
25 dag s??oniny
3 du??e cebule
2 kromki czarnego chleba
kilka ??y??ek mÄ?ki
2 szklanki czerwonego wina
s??l
pieprz |
MiÄ?so zajÄ?cze wyluzowaÄ? z ko??ci, pokrajaÄ? na spore kawa??ki (wielko??ci pude??ka zapa??ek), posypaÄ? pieprzem, solÄ? i obtoczyÄ? w mÄ?ce. S??oninÄ? i cebulÄ? pokrajaÄ? na cienkie plastry, chleb pokruszyÄ?. W ma??ych, emaliowanych garnuszkach lub g??Ä?bszych kokilkach uk??adaÄ? warstwami: s??oninÄ?, okruchy chleba, miÄ?so i cebulÄ?. Ka??dÄ? porcjÄ? zalaÄ? winem tak, aby przykry??o 3/4 zawarto??ci. UstawiÄ? na gorÄ?cej blasze kuchennej lub w piekarniku. DusiÄ? na niewielkim ogniu ok. 1,5 godz.
|