Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pieczona dzika kaczka

1 kaczka
3 ??y??ki margaryny lub smalcu
s??l
Marynata:
szklanka octu (10%)
2 szklanki wody
5 ma??ych cebul
pietruszka
marchew
kawa??ek selera
3 go??dziki
pieprz
listek laurowy
5 ziaren ja??owca
Ros????:
podroby kacze
trochÄ? w??oszczyzny
??y??ka mÄ?ki
s??l
KaczkÄ? sprawiÄ? i op??ukaÄ?. UgotowaÄ? marynatÄ?: jarzyny w??o??yÄ? do zimnej wody razem z przyprawami i gotowaÄ?, a?? zmiÄ?knÄ?. Gdy wywar ostygnie, dodaÄ? ocet, zalaÄ? tym roztworem kaczkÄ? i marynowaÄ? 3-4 dni. Po tym czasie kaczkÄ? osuszyÄ?, natrzeÄ? solÄ?, n????ki wsunÄ?Ä? w naciÄ?te kieszonki, w??o??yÄ? do brytfanny, obk??adajÄ?c marynowanymi cebulami. PolaÄ? stopionym t??uszczem i wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewajÄ?c wytworzonym sosem i marynatÄ?. Z podrob??w i jarzyn ugotowaÄ? esencjonalny ros???? z 2 szklanek wody. PrzecedziÄ? go, wymieszaÄ? z mÄ?kÄ?, po??Ä?czyÄ? z sosem z pieczenia i trochÄ? podgotowaÄ?, aby zgÄ?stnia??. KaczkÄ? prze??o??yÄ? do gorÄ?cego sosu i podawaÄ? z pieczonymi ziemniakami.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design