4 m??ode kuropatwy
25 dag s??oniny
??y??ka mas??a lub margaryny
kilka ga??Ä?zek ??wie??ej sza??wii
s??l
pieprz
kilka ??y??ek roso??u i ??mietany . |
M??ode kuropatwy poznaje siÄ? po ??????tych n????kach, czarnym dziobie i giÄ?tkiej ko??ci piersiowej: stare majÄ? dzi??b bia??awy n????ki - zielonkawe, a ko??Ä? piersiowa jest niepodatna na ucisk. Stare kuropatwy mo??na u??yÄ? do duszenia. Oskubane i opalone kuropatwy wypatroszyÄ?, wymyÄ?. nasoli?? i w??o??yÄ? do ka??dej tuszki po pÄ?czku dobrze wyp??ukanej sza??wii. ZawinÄ?Ä? je w plastry s??oniny, obwiÄ?zaÄ? niciÄ?. U??o??yÄ? w brytfannie, polaÄ? stopionym mas??em lub margarynÄ? i upiec w nagrzanym piekarniku (ok. 45 min). Po upieczeniu wyjÄ?Ä? sza??wiÄ?, do powsta??ego sosu dodaÄ? kilka ??y??ek roso??u i ??mietany. CzÄ???ciÄ? sosu skropiÄ? kuropatwy, resztÄ? przelaÄ? do sosjerki. PodawaÄ? z ziemniakami lub bia??ym pieczywem i zielonÄ? sa??atÄ?.
|