Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kruche babeczki ??mietankowe

Ciasto:
12 dag mÄ?ki
6 dag mas??a
4 dag cukru pudru
2 ??????tka
Krem:
3 dag mas??a
5 dag mÄ?ki
1 szklanka mleka
2 jaja
1 ??????tko
cukier
wanilia
Ciasto przygotowaÄ?, jak podano wy??ej, 2/3 ciasta wywa??kowaÄ?, wylepiÄ? nim 8 foremek; resztÄ? ciasta odstawiÄ?. SporzÄ?dziÄ? krem: zrobiÄ? bia??Ä? zasma??kÄ? z mÄ?ki i mas??a, rozprowadziÄ? jÄ? mlekiem, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, wbiÄ? surowe jaja i krem silnie ogrzaÄ? starannie mieszajÄ?c, aby jaja nie ??ciÄ???y siÄ? w grudki; dodaÄ? cukier i waniliÄ? do smaku. Pozosta??e ciasto wywa??kowaÄ?, wyciÄ?Ä? krÄ???ki o ??rednicy g??rnej czÄ???ci foremki (ilo??Ä? krÄ???k??w ma r??wnaÄ? siÄ? ilo??ci wylepionych foremek), foremki z ciastem nape??niÄ? nadzieniem do 3/4 wysoko??ci; brzegi krÄ???k??w z ciasta posmarowaÄ? bia??kiem, przykryÄ? babeczki i zlepiÄ? wierzch ze spodem; babeczki u??o??yÄ? na blasze i upiec na jasnoz??oty kolor (ok. 40 min.). Gdy babeczki przestygnÄ?, wyjÄ?Ä? je z foremek uderzajÄ?c trzonkiem no??a w dno, ustawiÄ? na szklanym p????misku.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design