Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ba??ant w potrawce

Kuchnia w??oska
1 ba??ant i jego wÄ?troba
40 g mas??a
40 g s??oniny
1 solona sardela (anchois)
1 zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
1 ??y??ka mÄ?ki
4 ??y??ki wina marsala
2 li??cie laurowe
2 go??dziki
1 kawa??ek laski cynamonu
2 ziarnka ja??owca
1 ga??Ä?zka rozmarynu
1 ga??Ä?zka sza??wii
1/2 szklanki wytrawnego bia??ego wina
s??l
pieprz
Ba??anta, kt??ry krusza?? przynajmniej 4 dni umyÄ?, ob??o??yÄ? pier?? plasterkami s??oniny i obwiÄ?zaÄ?. W odpowiednio du??ym rondlu obsma??yÄ? ba??anta dodajÄ?c rozmaryn, li??cie laurowe, sza??wiÄ?, go??dziki, cynamon, ja??owiec, mas??o, s??l i pieprz. Kiedy miÄ?so siÄ? zrumieni do rondla w??o??yÄ? drobno pokrojone sk??adniki: wÄ?trobÄ? ba??anta, sardelÄ? wcze??niej odsolonÄ? i oczyszczonÄ? z o??ci, czosnek i natkÄ? pietruszki, a nastÄ?pnie zalaÄ? winem. DusiÄ? do miÄ?kko??ci. Wywar odlaÄ?, zebraÄ? t??uszcz, sos przetrzeÄ? przez sito i ponownie wlaÄ? do rondla z ba??antem. GotowÄ? potrawÄ? skropiÄ? winem i podawaÄ? na gorÄ?co.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design