Kuchnia w??oska
1 zajÄ?c
60 g mas??a
2 marchewki
2 cebule
2 selery naciowe
3 li??cie laurowe
1 kawa??ek cynamonu
2 ??y??ki wazowe roso??u
1 butelka czerwonego wina barbera
s??l
5 ziarenek pieprzu |
ZajÄ?ca, kt??ry krusza?? 6 dni, sprawiÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci, umyÄ? i w??o??yÄ? na 10 godzin do marynaty z wina, jarzyn pokrojonych na plasterki, li??ci laurowych, cynamonu i pieprzu. Po wyjÄ?ciu miÄ?sa z marynaty wino przecedziÄ?, a jarzyny podsma??yÄ? na ma??le w odpowiednio du??ym rondlu. Do jarzyn dodaÄ? kawa??ki zajÄ?ca, podsma??yÄ? je, a nastÄ?pnie posoliÄ? i zalaÄ? przecedzonym winem. DusiÄ? na ma??ym ogniu. Kiedy wino odparuje, wlaÄ? ros???? i dalej gotowaÄ?. ZajÄ?ca podawaÄ? z sosem z dok??adnie przetartych jarzyn wymieszanych z wywarem. ZajÄ?c w potrawce jest smaczniejszy nastÄ?pnego dnia po przyrzÄ?dzeniu.
|