Kuchnia w??oska
4 kuropatwy i oddzielnie ich wÄ?tr??bki
4 grzanki z pszennego chleba
8 plasterk??w t??ustej surowej szynki
40 g mas??a i dodatkowo 20 g mas??a na grzanki
40 g bia??ych trufli
2 li??cie laurowe
2 ga??Ä?zki sza??wii
1 zÄ?bek posiekanego czosnku
1,1/2 szklanki bia??ego wytrawnego wina
2 ??y??ki koniaku
s??l
pieprz |
Dostatecznie skrusza??e kuropatwy starannie oczy??ciÄ?, posoliÄ? wewnÄ?trz i w??o??yÄ? do ich ??rodk??w po kilka listk??w sza??wii; nastÄ?pnie popieprzyÄ? i posoliÄ? po wierzchu. Ka??dÄ? kuropatwÄ? ob??o??yÄ? dwoma plasterkami szynki i obwiÄ?zaÄ? niÄ?mi. Tak przygotowane kuropatwy w??o??yÄ? do odpowiedniego rondla na rozgrzane mas??o i sma??yÄ? na ma??ym ogniu. Podsma??one kuropatwy polaÄ? winem i koniakiem, przyprawiÄ? sza??wiÄ?, li??Ä?mi laurowymi i w??o??yÄ? na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150"C. Z upieczonych kuropatw zdjÄ?Ä? nici i usunÄ?Ä? plasterki szynki. Sos przecedziÄ? i na ma??ym ogniu gotowaÄ? w nim wÄ?tr??bki. NastÄ?pnie wÄ?tr??bki rozetrzeÄ? z czosnkiem, w??o??yÄ? z powrotem do sosu i trzymaÄ? na ma??ym ogniu, a?? sos zgÄ?stnieje. Kuropatwy podawaÄ?- na gorÄ?cej grzance, polane bardzo gorÄ?cym sosem i ob??o??one cienkimi p??atkami trufli.
|