Kuchnia w??oska
8 przepi??rek
200 g ry??u
8 plasterk??w s??oniny
80 g mas??a
60 g tartego parmezanu
10 g mÄ?ki
1 ga??Ä?zka bazylii
1 ga??Ä?zka sza??wii
1 ga??Ä?zka zielonej pietruszki i 1 seler naciowy
3 ??y??ki wazowe roso??u
1 kieliszek wina marsala
30 g bia??ych trufli w plasterkach
s??l
pieprz |
Przepi??rki oczy??ciÄ?, umyÄ?, ob??o??yÄ? plasterkami s??oniny i obwiÄ?zaÄ?, a nastÄ?pnie w??o??yÄ? do rondla z 10 g mas??a i ca??ymi ga??Ä?zkami zi????. PrzyprawiÄ? solÄ?, pieprzem i dusiÄ? na ma??ym ogniu, dolewajÄ?c stopniowo wino. W tym czasie w innym rondelku rozpu??ciÄ? mas??o, zagÄ???ciÄ? je mÄ?kÄ? i zalaÄ? roso??em; podgrzaÄ? i dobrze wymieszaÄ?, a nastÄ?pnie przelaÄ? do rondla z przepi??rkami i dusiÄ? jeszcze 15 minut. Gotowe przepi??rki wyjÄ?Ä? z rondla i trzymaÄ? w cieple, aby pozosta??y gorÄ?ce. Z sosu usunÄ?Ä? ga??Ä?zki zi????, zebraÄ? t??uszcz i sos przecedziÄ?. Ry?? ugotowaÄ?, odcedziÄ? i dok??adnie wymieszaÄ? z resztÄ? mas??a i parmezanem. Przepi??rki podawaÄ? u??o??one na ry??u, polane gorÄ?cym sosem i posypane plasterkami trufli.
|