Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pasztet z kr??lika

2 przodki i podroby kr??licze
15 dag podgardla wieprzowego
30 dag wÄ?tr??bki cielÄ?cej
10 dag boczku wÄ?dzonego
seler
pietruszka
cebula
5 dag s??oniny
6-8 dag bu??ki czerstwej
1 dag grzyb??w suszonych
3 jaja
1-2 li??cie laurowe
ga??ka muszkato??owa
pieprz
imbir
s??l
t??uszcz do wysmarowania formy
MiÄ?so op??ukaÄ? i lekko zrumieniÄ?. Warzywa oczy??ciÄ? i op??ukaÄ?. MiÄ?so, boczek, podgardle, warzywa, op??ukane grzyby i li??cie laurowe zalaÄ? wodÄ? i powoli dusiÄ?; pod koniec duszenia osoliÄ?. Op??ukanÄ? wÄ?tr??bkÄ? obraÄ? z b??ony, pokrajaÄ? w plastry i dusiÄ? ok. 10 min. w wywarze (p???? szklanki). Bu??kÄ? namoczyÄ? w och??odzonym wywarze. MiÄ?so obrane z ko??ci, podgardle, wÄ?tr??bkÄ?, boczek i bu??kÄ? zemleÄ? 2 razy w maszynce, stosujÄ?c za drugim razem sitko do pasztet??w. Do masy dodaÄ? jaja, pieprz mielony, utartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ? i imbir; bardzo starannie wyrobiÄ?. FormÄ? pasztetowÄ? wysmarowaÄ? dok??adnie t??uszczem, wy??o??yÄ? plastrami s??oniny, wype??niÄ? masÄ? do 3/4 wysoko??ci, przykryÄ? szczelnie i gotowaÄ? na parze lub piec w ??rednio gorÄ?cym piekarniku ok. 60 min. Pasztet przestudziÄ?, letni wyjÄ?Ä? z formy i pozostawiÄ? do ostygniÄ?cia. Z podanej ilo??ci sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 2 kg pasztetu. Do pasztetu podawaÄ? sosy: majonezowy, tatarski lub Cumberland.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design