Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cie??cie

Ciasto:
30 dag mÄ?ki
20 dag margaryny
2 ??????tka
s??l
Masa pasztetowa:
2 dzikie kaczki
25 dag cielÄ?ciny bez ko??ci
25 dag wo??owiny bez ko??ci
30 dag wÄ?tr??bki wieprzowej (wo??owej)
30 dag podgardla
10 dag boczku wÄ?dzonego
15 dag s??oniny
seler
pietruszka
cebula
1,5 dag grzyb??w suszonych
8 dag czerstwej bu??ki
kieliszek czerwonego wina lub madery
3 jaja,
2 li??cie laurowe
pieprz
ga??ka muszkato??owa
ziele angielskie
??y??eczka ja??owca
s??l
MÄ?kÄ? przesiaÄ?, posiekaÄ? z margarynÄ?, dodaÄ? ??????tka i s??l, zagnie??Ä? szybko i dok??adnie ciasto, nastÄ?pnie och??odziÄ?; 2/3 ciasta upiec w odpowiedniej formie w gorÄ?cym piekarniku. Skrusza??e kaczki oczy??ciÄ?, wypatroszyÄ?, op??ukaÄ? i osÄ?czyÄ?. NatrzeÄ? solÄ? wymieszanÄ? z ut??uczonym ja??owcem i pozostawiÄ? na 2-3 godz. Z cielÄ?ciny, wÄ?tr??bki, wo??owiny, podgardla i wÄ?dzonego boczku przyrzÄ?dziÄ? pasztet wed??ug przepisu Pasztet z cielÄ?ciny. Ka??dÄ? kaczkÄ? podzieliÄ? na 6 czÄ???ci. S??oninÄ? pokrajaÄ? w cienkie plasterki, stopiÄ? na patelni na silnym ogniu i obrumieniÄ? kaczki, nastÄ?pnie prze??o??yÄ? je wraz z t??uszczem do rondla, podlaÄ? wodÄ? lub roso??em (p???? szklanki), dodaÄ? cebulÄ? pokrajanÄ? w plasterki i udusiÄ? pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlaÄ? wino. Gdy kaczki sÄ? ju?? zupe??nie miÄ?kkie, oddzieliÄ? miÄ?so od ko??ci. Do formy wy??o??onej ciastem nak??adaÄ? na przemian warstwÄ? pasztetu i miÄ?so uduszonych kaczek, na wierzch po??o??yÄ? warstwÄ? pasztetu, wyr??wnaÄ? i przykryÄ? ciastem. WstawiÄ? do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. Przed podaniem wyjÄ?Ä? na okrÄ?g??y p????misek. PodawaÄ? z sosem musztardowym lub korniszonowym.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design