Kuchnia wÄ?gierska
2 uda z zajÄ?ca
s??l
200 g wÄ?dzonego boczku
pieprz
1 bu??ka
50 g t??uszczu
mleko
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
1 jajo
sok z 1 cytryny
2 ??????tka
1 ??y??ka mÄ?ki |
MiÄ?so umyÄ? i wyluzowaÄ? ko??ci, bu??kÄ? namoczyÄ? w mleku, zemleÄ? w maszynce do miÄ?sa razem z miÄ?sem i boczkiem. Dok??adnie wyrobiÄ? z 1 jajem, solÄ? i pieprzem. Z masy formowaÄ? du??e kulki i piec je w piekarniku na odrobinie t??uszczu z dodatkiem wody i 1/2 fili??anki kwa??nej ??mietany, czÄ?sto polewajÄ?c. Wy??o??yÄ? na p????misek i przed podaniem oblaÄ? sosem przyprawionym resztÄ? ??mietany, sokiem z cytryny, mÄ?kÄ? i ??????tkami.
|