35 dag mÄ?ki
30 dag mas??a
2 ??????tka
1/2 jaja
15 dag gÄ?stej ??wie??ej ??mietany
s??l
2 dag mÄ?ki do posypania
1/2 kg jab??ek kompotowych, du??ych (Anton??wki Z??ote Renety)
bia??ko do sklejania brzeg??w
cukier waniliowy do posypania |
Na stolnicy posiekaÄ? mÄ?kÄ? z mas??em, do mÄ?ki dodaÄ? ??????tka i 1/2 jaja i zarobiÄ? ciasto, dodajÄ?c ??mietanÄ?. Gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, ciasta nie wyrabiaÄ?, tylko przenie??Ä? je na g??Ä?boki talerz wysypany mÄ?kÄ?, przykryÄ? drugim talerzem i wynie??Ä? do ch??odnego pomieszczenia, pozostawiajÄ?c je na 12 godzin do sfermentowania; dlatego najlepiej zarobiÄ? je wieczorem i pozostawiÄ? na noc. Na drugi dzie?? op??ukaÄ? jab??ka, obraÄ? ze sk??rki, podzieliÄ? wzd??u?? na 6-8 czÄ???ci, wyciÄ?Ä? ??uskwinÄ?. Ciasto wywa??kowaÄ? na 1/2 cm grubo??ci. ZÄ?bkowanÄ?, okrÄ?g??Ä?, o ??rednicy 5 cm foremkÄ? wykrawaÄ? z ciasta krÄ???ki uwa??ajÄ?c, by nie by??o wiele ??cink??w; krÄ???ki posmarowaÄ? bia??kiem. Na ka??dy wyciÄ?ty krÄ???ek nak??adaÄ? po jednym kawa??ku jab??ka obwodem do obwodu krÄ???ka, jab??ko przykryÄ? drugÄ? po??owÄ? krÄ???ka z ciasta tak, aby powsta?? p????otwarty piero??ek. Ciastka uk??adaÄ? niezbyt gÄ?sto na blasze posmarowanej t??uszczem, w??o??yÄ? do gorÄ?cego piekarnika i upiec. Gdy powierzchnia i sp??d ciastek sÄ? suche i zrumienione, i nie uginajÄ? siÄ? pod naciskiem palc??w, ciastko jest upieczone; ciastka listkowane nale??y piec ok. 3/4 godziny. Aby siÄ? nie przypali??y, nale??y je po zrumienieniu na z??oty ko??o przykryÄ? papierem i pod papierem dopiec do ??rodka. Po upieczeniu posypaÄ? grubo cukrem z waniliÄ?.
|