Kuchnia z szybkowaru
1 kg kr??lika,
4 jab??ka winne,
3 cebule,
2 szklanki wina jab??ecznego (lub zastÄ?pczo tyle?? kompotu z anton??wek),
1 kieliszek koniaku,
6 dag mas??a,
1 ??y??eczka mocnej musztardy,
1 ??y??ka ??mietanki;
s??l i pieprz do smaku |
PosmarowaÄ? miÄ?so kr??lika (najlepiej comber) musztardÄ?, obrumieniÄ? w szybkowarze na ma??le, wlaÄ? koniak i wino, wrzuciÄ? oczyszczone i pokrojone cebule, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie oczy??ciÄ? jab??ka z gniazd nasiennych, pokroiÄ? na Ä?wiartki i udusiÄ? na ma??le. Po otwarciu szybkowaru doprawiÄ? powsta??y sos ??mietankÄ?. PodawaÄ? kr??lika ob??o??onego uduszonymi jab??kami.
|