Kuchnia z szybkowaru
1 kg kr??lika,
10 dag t??uszczu,
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina (lub zastÄ?pczo tyle?? wody z octem winnym),
1 ??y??ka mÄ?ki,
10-15 dag pieczarek,
2 cebule,
1 p??aska ??y??ka przyprawy wÄ?gierskiej lub w??oskiej;
s??l i pieprz do smaku |
W szybkowarze rozgrzaÄ? czÄ???Ä? t??uszczu, obrumieniÄ? na nim pokrojonego na porcje kr??lika oraz cebulÄ?. WsypaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ? i wlaÄ? wino. WsypaÄ? przyprawÄ?, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie na reszcie t??uszczu sma??yÄ? oddzielnie pokrojone na plasterki pieczarki. DodaÄ? je do kr??lika po otwarciu szybkowaru. Uwaga. Zamiast przyprawy w??oskiej mo??na u??yÄ? pÄ?czek w??oszczyzny bez kapusty. Oczyszcza siÄ? jÄ?, kroi i dodaje w tym momencie co i przyprawÄ?.
|