Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ciastka listkowane ??mietanowe z poziomkami

Ciasto:
35 dag mÄ?ki
30 dag mas??a
2 ??????tka
1/2 jaja
15 dag ??mietany
s??l
2 dag mÄ?ki do podsypywania
Nadzienie:
50 dag cukru
1/2 szklanki wody
8 bia??ek (piana)
30 dag poziomek
kwasek cytrynowy do smaku
czerwony barwnik
Ciasto zarobiÄ? na noc i wynie??Ä? na zimno, jak podano wy??ej. NastÄ?pnego dnia ciasto wywa??kowaÄ? na placek 1/2 cm grubo??ci, nadajÄ?c mu kszta??t blachy, przenie??Ä? na wa??ku, roz??o??yÄ? na blasze a?? do brzeg??w. Ciasto przed w??o??eniem do piekarnika posmarowaÄ? zimnÄ? wodÄ? i pok??uÄ?, upiec w bardzo gorÄ?cym piekarniku na jasnoz??oty kolor (ok. 35 minut), je??eli trzeba przed dopieczeniem, przykryÄ? papierem, aby placek nie przypali?? siÄ?. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: z cukru i wody ugotowaÄ? bardzo gÄ?sty perlÄ?cy siÄ? syrop (III stopnia), dodajÄ?c ocet. UbiÄ? pianÄ?, zaparzyÄ? syropem, wlewajÄ?c po 1 ??y??ce syropu, ubiÄ? na parze, gdy piana zgÄ?stnieje, zdjÄ?Ä? jÄ? z pary, dodaÄ? kwasek cytrynowy i mieszajÄ?c ostudziÄ?, do piany dodaÄ? poziomki i zabarwiÄ? na jasnor????owy kolor. Po upieczeniu ciasto przekrajaÄ? na p???? w poprzek. Na jednÄ? po??owÄ? na??o??yÄ? nadzienie ?? piany, rozsmarowaÄ? je, wyr??wnaÄ? powierzchniÄ? - powstanie gruba warstwa piany. DrugÄ? po??owÄ? ciasta pokrajaÄ? ostrym no??em na kwadraciki 5 x 5 cm, szpachelkÄ? przenie??Ä? ostro??nie ka??dy kwadracik na placek z nadzieniem, nie mieszajÄ?c ich kolejno??ci uk??adaÄ? ??ci??le jedne kawa??ki ciasta obok drugich tak, aby po u??o??eniu w ca??o??ci przykry??y powierzchniÄ? nadzienia. PowierzchniÄ? ciasta posmarowaÄ? cieniutkÄ? warstwÄ? nadzienia, posypaÄ? poziomkami. Ostrym no??em pokrajaÄ? ca??e ciasto na ciastka, wk??adajÄ?c n???? w miejsca nadciÄ?Ä? wierzchniego placka, n???? po wyjÄ?ciu i przed powt??rnym w??o??eniem za ka??dym razem otrzeÄ? i zanurzyÄ? w gorÄ?cej wodzie. Podzielone na kawa??ki ciasto ostro??nie przenie??Ä? szpachelkÄ? na p????misek.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design