Kuchnia z szybkowaru
Comber i udka z 1 kr??lika
2 cebule
1 ??y??ka oleju
1 ??y??ka mÄ?ki
1 ??y??ka t??uszczu
2 pomidory
25 dag prawdziwk??w (albo kurek, opieniek lub innych aromatycznych grzyb??w)
10 dag wÄ?dzonego boczku
0,5 szklanki bia??ego wytrawnego wina; s??l
tymianek
rozmaryn
ja??owiec i pieprz do smaku,
siekana natka pietruszki |
OczyszczonÄ? i posiekanÄ? cebulÄ? wymieszaÄ? 2 roztartymi przyprawami (??Ä?cznie 2 ??y??ki przypraw) i olejem, prze??o??yÄ? tÄ? mieszaninÄ? pokrojone na kawa??ki udka i comber, odstawiÄ? na dobÄ? do ch??odu. Po tym czasie miÄ?so wyjÄ?Ä?, posoliÄ?, opr??szyÄ? mÄ?kÄ?. W szybkowarze rozgrzaÄ? t??uszcz, usma??yÄ? na nim boczek, wyjÄ?Ä? skwarki. W??o??yÄ? do szybkowaru na t??uszcz miÄ?so i obrumieniÄ?, dodaÄ? cebulÄ? z przyprawami, kt??rymi ob??o??one by??o miÄ?so, skwarki z boczku i wino, wkroiÄ? sparzone i obrane ze sk??rki pomidory. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie oczy??ciÄ?, pokroiÄ? i usma??yÄ? grzyby, kt??re po otwarciu szybkowaru dodaÄ? do kr??lika i chwilÄ? podusiÄ? razem bez przykrycia, mieszajÄ?c, by nie przywar??o do dna.
|